Lecție de leadership în Congresul American și în Bundestag

Cu discursurile pe care le-a ținut în Congresul American și în Bundestag, Volodimir Zelenski a reușit să contureze și să definească și mai bine conceptul de leadership, mult aclamat de clasa politică. Discursurile au foarte foarte bine scrise și au avut rădăcini adânci în istoria celor două popoare.

 

Discursul din Congresul American

Volodimir Zelenski a fost primit în Congresul American ca un adevărat rock star. În ropote de aplauze, cu sala în picioare și cu un maestru de ceremonii. Nimeni alta decât Nancy Pelosi.

Ne-am obișnuit cu discursurile lui. Comunică bine, vorbește clar și apăsat. Are un ritm bun și accentuează cuvintele care aduc claritate mesajului. Însă, de data aceasta, a venit și cu un text extrem de bine scris și a reușit să susțină un discurs în care a forat adânc în istoria SUA pentru a scoate la suprafață emoția evenimentelor importante care au marcat fiecare american.

Volodimir Zelenski discurs in Congresul American

A fost un discurs desprins parcă dintr-un film de la Hollywood, în care scenaristul a câștigat premiul Oscar. Iar Zelenski a reușit să transmită emoție și să-i țină pe americani cu sufletul la gură. A făcut asta apăsând toate butoanele necesare pentru a tăia răsuflarea și celui mai insensibil receptor.

S-a legat de evenimente istorice marcante. A făcut referire la atentatele din 11 septembrie 2001, ziua în care întreaga omenire a văzut în direct, la televizor, cum avioane pline cu pasageri loveau zgârie norii din New York. Apoi a țintit către bombardamentele de la Pearl Harbour, în care peste 2.000 de soldați americani și-au pierdut viața.

 

A pus degetul pe rană

Cu intenție și cu o precizie de chirurg a pus degetul pe rană pentru a le aminti americanilor ce înseamnă atacurile aeriene, situație în care se găsesc acum cetățenii din Ucraina.

Dar lecția de istorie nu s-a oprit aici. S-a dus mai departe și a ajuns la Martin Luther King și la celebra replică „I have a dream”, pe care a reinterpretat-o. Și a rostit „I have a need”, pentru a sublinia faptul că Ucraina are nevoie de armament. Armament pe care America îl are.

În finalul discursului a vorbit în limba engleză pentru a ajunge și mai aproape de americani și i s-a adresat direct lui Joe Biden. L-a ridicat pe un soclu, l-a numit liderul lumii și liderul păcii. Astfel, a pus presiune pe el și l-a făcut direct responsabil de pacea din lume.

 

Discursul din Bundestag

Ajuns în fața parlamentarilor germani, nu s-a temut să le bată obrazul. I-a criticat pentru că încă fac afaceri cu Rusia și a încercat să pună cât mai multă presiune pe cancelarul Olaf Scholz, la fel cum făcuse cu o zi înainte cu Joe Biden. A făcut asta vorbind rar, pentru a putea pronunța răspicat fiecare cuvânt. Și pentru ca impactul să fie cât mai mare, a folosit doar propoziții scurte pentru ca mesajele să fie cât mai ușor de reținut.

Și în acest discurs s-a legat de momente istorice importante pentru a ștanța în memoria fiecărui ascultător zilele negre prin care trece Ucraina. Astfel, pentru a-l face pe Scholz direct răspunzător, s-a folosit de o replică extrem de cunoscută din discursul unui alt actor care a ajuns președinte. Mai exact, a folosit celebra replică a președintelui american Ronald Reagan din discursul în care i se adresa lui Mihail Gorbaciov, când îl ruga să demoleze Zidul Berlinului. Pe un ton grav, Volodimir Zelenski i-a cerut lui Scholz să „dărâme acest zid” și l-a făcut să se gândească serios la deciziile pe care le are de luat:

„Domnule cancelar, dărâmați acest zid. Oferiți Germaniei conducerea pe care o merită. Cu ce se vor mândri urmașii dumneavoastră? Sprijiniți-ne. Sprijiniți pacea. Sprijiniți fiecare ucrainean. Opriți războiul! Ajutați-ne să-l oprim.”

Am prezentat această analiză și într-o scurtă intervenție în emisiunea News Hour with CNN.

Autor: Aurelian Ciocan