Cum scăpăm de emoții? De ce ni se oprește respirația atunci când vorbim în public? Care sunt cele mai bune exerciții și antrenamente pe care le putem face pentru a avea un discurs reușit? Despre public speaking și despre multe altele am stat de vorbă cu Maria Coman la interviurile ”Live” Antena3.ro.

Ce trebuie să faci înainte de un discurs?
Foarte multe persoane se întrebă ce pot să facă pentru a vorbi cât mai lejer și scapă din vedere un lucru esențial. Nu repetă discursul. Atunci când urmează să ții un discurs, iți recomand să te pregătești temeinic. Și iată ce ar trebui să faci pentru a avea o apariție cât mai reușită:
– Notează ideile importante.
– Citește ce ai scris.
– Repetă discursul.

Cum scăpăm de emoții?
Când vine vorba de public speaking, nimeni nu s-a născut învățat. Felul cel mai ușor de a scăpa de emoții este să te antrenezi cât mai mult. Repetă cât mai multe discursuri și vorbește pe teme profesionale.

De ce sunt importante notițele?
De cele mai multe ori, din cauza emoțiilor putem să uităm o idee extrem de importantă. Și ne dăm seama de asta abia după ce am încheiat discursul. Așa că cel mai bine ar fi să avem la îndemână principalele idei. Fie că vorbim despre o prezentare în power point, fie că vorbim de câteva cuvinte scrise pe o foaie sau în laptop, îți recomand să ai la îndemână punctajul cu cele mai importante idei.

De ce rămânem fără aer?
De cele mai multe ori, din cauza emoțiilor se dereglează și respirația. Rămânem fără aer, înghițim prea des, nu mai respirăm normal. Respirația se reglează cu ajutorul exercițiilor de respirație dar și cu antrenamentele făcute cât mai des. Vorbește cât mai mult, vorbește cât mai des, fă multe exerciții de respirație, fă yoga.

Mai jos, găsiți interviul integral despre public speaking și dicție. Vizionare plăcută!