Zilele trecute am fost la avanpremiera filmului ”Mo”, în regia lui Radu Dragomir. Filmul spune povestea a două studente care ajung în casa unui profesor pentru a susține un altfel de examen. Un examen al vieții. Personajul pe care Dana Rogoz îl interpretează te va forța să faci un exercițiu de imaginație și să te întrebi ce ai fi făcut în locul lui Mo. Un lucru țin să îți spun de la început. Dana Rogoz o să-ți zdruncine fotoliul pe care stai și o să te facă să îți pui întrebări, să te revolți și să spui: ”Gata! Până aici”. În orice caz, dacă o știai pe Abramburica, a venit vremea să uiți de ea. Acum e vremea lui Mo. Dar să o luăm cu începutul.

Povestea pe scurt

Filmul pleacă de la fapte reale și ne spune povestea a două prietene, Mo și Vera. După ce a fost prinsă că vrea să copieze la examenul celui mai dur profesor din facultate, Mo rămâne fără telefonul mobil și este dată afară din examen. Pentru a-și recupera telefonul, aceasta acceptă invitația profesorului de a lua cina împreună cu el și ajunge, alături de prietena ei, în casa acestuia. Cu câteva scene de umor în prima parte, filmul schimbă foaia în a doua jumătate.

Dana Rogoz, într-un rol de compoziție

În primul rol principal dintr-un lungmetraj, Dana Rogoz își arată adevăratele valențe actoricești și construiește un personaj complex. Ea părăsește zona de confort și reușește să performeze excelent într-un un rol contre-emploi, care îi vine mănușă. Astfel, îi dă viață lui Mo, studenta rebelă, care e gata să riște tot în orice clipă, asumându-și riscurile, deoarece vrea să-și descopere identitatea. Tupeistă și băiețoasă, Mo este genul de fată despre care poți spune că ”și-o caută cu lumânarea”. Și ajungi să te întrebi: ”De ce s-a dus în casa profesorului? Ce i-a trebuit?” Imprevizibilă, dornică de experiențe noi, ia decizii fără să stea prea mult pe gânduri și crede că prin tupeu și agresivitate deține controlul. Însă Mo nu-și dă seama cât de vulnerabilă este și se lasă prinsă ușor în capcana unui bărbat despre care nu-ți dai seama ușor în ce ape se scaldă.
Relația dintre Mo și profesorul ei, personaj interpretat de Răzvan Vasilescu, evoluează într-un joc de-a șoarecele și pisica și totul se complică atunci când pedagogul începe să îi facă avansuri. Instabilă emoțional, aceasta ba își urăște profesorul, ba se lasă curtată, și pare să cadă în mrejele lui până la un moment dat. Atunci când lucrurile iau o întorsătură majoră și situația se complică.

Un film menit să schimbe mentalități

De ce să vezi ”Mo”? Pentru că este un film tulburător, menit să schimbe mentalități de genul: și-a căutat-o cu lumânarea. Supărată pe ea, supărată pe toți cei care n-o înțeleg, Mo este gata să experimenteze (și în locul tău) orice pentru a-și da seama cine este cu adevărat. Merge de bunăvoie acasă la agresor, mănâncă și bea împreună cu el, intră în jocul lui dar, la un moment dat, spune ”Nu”. Și atunci vei ajunge să te întrebi ce ar trebui să se întâmple atunci când refuzi un avans? Când ar trebui să se oprească un avans? Care este diferența dintre un avans și un abuz? Care este diferența dintre avans și agresiune? Care e diferența dintre agresiune și abuz?

Autor: Aurelian Ciocan