Un altfel de președinte

Acum trei ani, când lumea a aflat că un actor care a interpretat rolul unui profesor care devine președinte candidează și în realitate la președinția Ucrainei, mulți au zâmbit. Însă viața bate filmul, iar Zelenski avea să câștige alegerile cu un scor zdrobitor. Astfel, a reușit să preia frâiele țării, chiar dacă era lipsit de experiența atât de invocată de clasa politică opozantă. De altfel, într-un interviu din timpul campaniei electorale a spus că oamenii se identifică cu el deoarece este deschis, că poate fi rănit și că nu își ascunde emoțiile în fața camerelor de filmat. Și a recunoscut încă de la început faptul că nu are experiență și a promis ca va fi sincer. Un element esențial care lipsește din portretul politicianului clasic.
Zelinki si familia lui Analiza discursurilor lui Volodimir ZelenskiZelinski si familia in picioare Analiza discursurilor lui Volodimir Zelenski

La capitolul comunicare, lupta a fost la fel de dură ca pe front

Marele atu al lui Zelenski este faptul că știe să comunice eficient. Postează videoclipuri și poze în care vorbește despre ce se întâmplă în Ucraina. Și-a folosit abilitățile de comunicare extrem de bine, a fost logic și precis. Știe cum să facă legătura dintre gând și cuvânt și știe cum să genereze emoție, iar lumea întreagă a empatizat. A avut discursuri ferme și dure în același timp, cu care a reușit să mobilizeze cetățenii din Ucraina.
În televiziune, despre un prezentator talentat care comunică bine se spune că trece sticla. Ei bine asta a făcut Zelenski. A trecut sticla pentru că este carismatic, extrovertit și pentru că știe să comunice prin obiectiv. Știe cu cine vorbește și la cine ajunge mesajul său. Știe că dincolo de ecranele telefoanelor mobile, dincolo de aceste rețele sociale, sunt cetățenii prinși în război și oamenii din întreaga lume, care urmăresc cu sufletul la gură, zi de zi, situația din Ucraina. Așa ne-a luat pe toți de partea lui.

Clipurile și pozele postate pe Twitter, Instagram și Facebook reprezintă un adevărat masterclass de comunicare de criză. Zelenski reușește să comunice din infern și face asta cu ajutorul unui telefon. Desigur că nu ar fi reușit la fel de bine fără o echipă de comunicare extrem de solidă.

 

Zelenski transmite mesaje clare, fără ocolișuri

A comunicat constant și a reușit să-și motiveze cetățenii. În timp ce Rusia a pornit asaltul cu tancuri și rachete, el a rămas calm și nu și-a abandonat poporul așa cum mulți credeau că o va face. De altfel, și Putin l-a subestimat. Toată lumea credea că Zelenski va părăsi țara, atunci când peste 180.000 de soldați au fost mobilizați la granița Ucrainei. Dar nu s-a întâmplat asta și l-am văzut pe președintele comediant cum se transformă într-un adevărat lider de război.

Diferența dintre cei doi este uriașă. Putin se afișează nervos, necontrolat, insolent, într-un discurs belicos, în care a adus acuzații extrem de grave la adresa liderului de la Kiev, acuzându-l de genocid. O analiză a gesturilor pe care le-a făcut Vladimir Putin în discursul în care anunța că recunoaște independența din zonele Donețk și Luhansk o puteți vedea aici:

În același timp Zelenski a rămas lucid, determinat și a apărut în fața noastră cu niște discursuri extrem de bine articulate.

Primul discurs

Discursul de joi, în care s-a adresat cetățenilor ruși și, deopotrivă, celor din Ucraina, a avut loc chiar în momentele în care tobele de război băteau la poarta țării. A precizat că l-a sunat pe Putin, că nu i-a răspuns, că nu își dorește acest război și a spus foarte răspicat faptul că dacă Ucraina va fi atacată, aceasta se va apăra. S-a adresat cetățenilor ruși vorbind limba rusă și i-a rugat să nu îi atace: „Dacă veți încerca să ne luați libertatea, viața noastră, viața copiilor, ne vom apăra. Când ne veți ataca, ne veți vedea fețele, nu spatele”.

 

Al doilea discurs

Vineri a distribuit un videoclip prin care a demonstrat o adevărată lecție de leadership. Îmbrăcat în haine militare, Zelenski și-a confirmat prezența în Ucraina, deoarece circulau zvonuri și multe știri false care spuneau că ar fi părăsit deja țara. A apărut împreună cu echipa lui pentru a-și motiva cetățenii și a spus că stă alături de ei până la capăt.

 

Al treilea discurs

Sâmbătă dimineața a postat un videoclip scurt, dar foarte emoționant, în care și-a arătat dragostea pentru țară. A zâmbit și și-a încurajat oamenii: „Sunt aici, nu vom depune armele. Ne vom apăra patria, pentru că arma noastră este adevărul. Acesta este pământul nostru, țara noastră, copiii noștri. Și vom apăra toate acestea. Trăiască Ucraina!”

 

„Slava Ucraina” a devenit un simbol, un strigăt global, care ne-a cotropit mințile și care s-a lipit pe buzele fiecăruia dintre noi, ca și cum toți am vorbi aceeași limbă. „Slava Ucraina” ne-a unificat, ne-a întregit și ne-a arătat că pacea și libertatea valorează mai mult decât aurul. „Slava Ucraina” suntem noi. Noi cei care vrem să trăim liberi, cei care vrem să ne creștem copiii neîngrădiți, noi cei care vrem să ne strângem în brațe părinții și bunicii, oricând simțim asta.

Așadar, dacă Putin a reușit să facă ceva până acum, cu siguranță a reușit să-l transforme pe Zelenski într-un erou. Un erou de care nu doar ucrainenii au nevoie, ci întreaga lume, care a înțeles cât de importantă este pacea.

 

Autor: Aurelian Ciocan